Safe & Eco tips winter 2018-2019

Het is weer december, wat betekent dat de winter begonnen is! Het weer wordt slechter, de nachten langer en de gevaren op de weg helaas groter. Daarom is het belangrijk juist nu extra goed op te letten in het verkeer en een rustige rijstijl te hanteren. Daarnaast hebben we nog een aantal tips zodat jij veilig én zuinig de winter door rijdt!

Zien en gezien worden

Zien en gezien worden. Dat is één van de belangrijkste regels als het gaat om veilig rijden. Heeft jouw auto een lichtinstallatie die geschakeld is aan een lichtsensor, dus automatisch inschakelt bij invallende duisternis? Dit systeem herkent slecht zicht omstandigheden zoals mist niet. Dan brand dus alleen de dag-rij verlichting aan de voorzijde van je auto. De achterzijde is niet verlicht. Gevaarlijk en strafbaar. Zet daarom bij slecht weer je dimlichten aan en zorg ervoor dat alle ruiten sneeuw-, ijs- en condensvrij zijn. Zien wat het verschil is tussen dag-rij verlichting en dimlichten? Bekijk deze video!

Krabben

 

Na een koude nacht is het weer zover: er moet gekrabd worden, een klusje waar de meesten niet om zitten te springen op de vroege ochtend. Het is vaak verleidelijk om de auto alvast aan te zetten tijdens het krabben: zo kan het binnen alvast lekker opwarmen, toch? Helaas is het stationair laten draaien van de motor niet bepaald zuinig. Sterker nog: bij 8 seconden stationair draaien verbruik je evenveel energie als wegrijden met een koude motor. Zet de motor dus pas aan als je weg gaat rijden! 

 

Rustig wegrijden

Na een koude nacht kost het meer energie om de motor op te warmen. Rijd de eerste kilometers dus rustig om de motor op te warmen. Dit voorkomt slijtage aan de motor en het is een stuk zuiniger!

Fietsen in de winter

In de wintermaanden fietsen we vaker in het donker. Hierdoor is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Zeker met slecht weer is het vanuit de auto vaak niet goed te zien of er een fietser aan komt. Zorg dus voor goede verlichting en reflectoren, zowel op je fiets als op je kleding.
Wanneer het koud is kan er ijzel voorkomen. Dit is niet altijd even goed te zien. Voorkom dat je onderuit gaat door rustig te fietsen, niet abrupt te remmen en geen scherpe bochten te maken. Daarnaast kun je je zadel lager zetten zodat je makkelijker met je voeten bij de grond kan, voor extra stabiliteit wanneer je voelt dat je begint te slippen. 
 

 
^